Хочете захистити свої процеси від небезпек?

Хочете захистити свої процеси від небезпек?

Життєво важливо, щоб підприємства, які використовують, виробляють або зберігають небезпечні речовини або хімікати, управлялися належним чином. Необхідно запобігти структурним руйнуванням або втраті стабільності небезпечних речовин, які використовуються цими підприємствами, або енергії, яку вони використовують, що може призвести до великої аварії, а це можливо лише при управлінні безпекою процесів.

Термін "управління безпечністю технологічних процесів" з'явився завдяки нормативному акту, який вимагає від підприємств належного управління небезпечними хімічними речовинами з метою створення безпечних робочих місць та запобігання "несподіваним викидам токсичних, хімічно активних або легкозаймистих рідин і газів", які можуть спричинити небезпечні хімічні речовини. Системи управління безпекою процесів, як правило, складаються з технологічних платформ, спеціалізованих процедур і структур управління.

Термін " безпека процесів" також нагадує термін "охорона праці". Однак, якщо безпека праці стосується лише психічної або фізичної шкоди для людей, то метою безпеки технологічних процесів є мінімізація або, ще краще, запобігання зупинці процесу, порушення цілісності всього обладнання, з якого складається технологічний процес, пошкодження та збитки. Таким чином, це має на меті запобігти катастрофічним технологічним аваріям та убезпечити сусідні підприємства і цивільні населені пункти.

Для того, щоб трохи більше пояснити термін " безпека процесів" і проілюструвати ступінь небезпеки, корисно згадати деякі випадки технологічних аварій. Одна з них - газова трагедія в Бхопалі 3 грудня 1984 року. Внаслідок цього інциденту було отруєно 150 тис. осіб, а 20 тис. осіб загинуло. 26 квітня 1986 року Чорнобильська катастрофа прямо чи опосередковано призвела до загибелі 200 тисяч людей, а регіон досі залишається непридатним для використання. Витік нафти на платформі Deepwater Horizon у Мексиканській затоці 20 квітня 2010 року відомий як найбільший витік нафти в історії, який, за оцінками, призвів до загибелі 11 осіб і поранення 17 осіб, а також до витоку 4,9 млн. барелів нафти. На жаль, приклади можна продовжувати.

Одним з процесів, який необхідно виконати для захисту ваших процесів від небезпек, є аналіз небезпек та експлуатаційної придатності (Hazard and Operational Analysis). Аналіз небезпек та експлуатаційної придатності також відомий як HAZOP, а саме слово HAZOP є абревіатурою англійського терміну "Hazard and Operability Analysis". Аналіз небезпек та експлуатаційної придатності (HAZOP) - це методика, яка використовується для визначення процесів у системі та небезпек, пов'язаних з цими процесами, і є дуже методичним процесом. Хоча теоретично це здається простим процесом, слід дуже ретельно проаналізувати кроки, які необхідно виконати. Цей аналіз використовує керівні слова та параметри процесу для виявлення небезпечних факторів процесу і проводиться групою під керівництвом керівника групи, до складу якої входять люди з досвідом роботи в різних галузях, таких як інженерія, хімія, охорона праці та технічне обслуговування. Визначення відхилень від проектного задуму в результаті комбінування змінних процесу, таких як потік, тиск, реакція, в'язкість, корозія, з такими словами-орієнтирами, як "немає", "мало", "зворотний", "частково" і т.д., є суттю HAZOP-аналізу. На промисловому підприємстві такі параметри, як річний обсяг виробництва або кількість відходів, розглядаються як первинні цілі проектування, в той час як вторинною метою буде найбезпечніша робота системи. Oskon може допомогти вам захистити ваш бізнес від технологічних ризиків, виконавши для вас аналіз небезпек і працездатності (HAZOP).

Існують також сертифікати, які відіграють важливу роль у регулюванні безпеки технологічних процесів. Один з них - ATEX. ATEX - французьке слово, утворене поєднанням перших складів слів "ATmosphéres EXplosives" (вибухові речовини). ATEX, як правило, відноситься до небезпеки вибухонебезпечної атмосфери на робочому місці через наявність горючих газів або легкозаймистого пилу, змішаних в повітрі, які можуть викликати ризик вибуху. Сертифікація ATEX - це вимога щодо забезпечення безпеки на робочому місці шляхом визначення придатності обладнання до експлуатації в потенційно вибухонебезпечному середовищі. Сертифікація, як правило, передбачає залучення нейтральної третьої сторони, яка проводить тестування в рамках процесу сертифікації. Однак, компанії можуть самостійно сертифікувати певне незначне обладнання, наприклад, технічні креслення та інструкції з експлуатації. Сертифіковане обладнання отримує знак "СЕ" для позначення відповідності та додатковий знак "Ex" для позначення офіційної сертифікації за директивою ATEX. Компанія Oskon підтримує вас в процесі сертифікації і допомагає як забезпечити безпеку на вашому робочому місці, так і отримати сертифікат ATEX.

Управління безпекою процесів є складним процесом і потребує багатовимірного підходу, який включає як технологічні, так і управлінські рішення. Одним з таких технологічних підходів є моделювання "чорної скриньки", яке було розроблено для використання в додатках управління процесами та прогнозування майбутніх значень процесів. Оскільки фізичне моделювання зазвичай є дуже трудомістким, для отримання уявлення про загальний процес часто використовується моделювання "чорної скриньки".

Компанія Oskon підтримає вас своїми професійними консультантами у всіх ваших процесах з безпеки технологічних процесів і процедурах сертифікації.